Kunst & Prostitutie | Deel 1 - Danny Linden

                                       Vrouw met ontblote borst - Tintoretto 1570


Prostitutie door de geschiedenis heen - de courtisane
It’s Diva Time! is mijn nieuwe bedrijf dat gespecialiseerd is in Female Pleasure Products. Happy Diva glijmiddelen is ons eerste label. Doel is om taboes omtrent dit product te doorbreken en vrouwen te stimuleren meer sensueel plezier te ervaren.
Plezier en erotiek zijn uiteraard niet alleen van deze tijd. Dit jaar ben ik 25 jaar werkzaam in de erotische industrie en wil mijn visie en opgedane kennis via toekomstige blogs 'Vrouwen, Kunst, Commercie & Erotiek' met jullie delen.


Courtisanes, prostituees die in het betere milieu verkeerden en prostituees, ofwel in de volksmond hoeren genoemd, spreken al eeuwenlang tot de verbeelding van grote schilders. In vele werken zie je hun fascinatie terug voor betaalde seks. De vrouwen worden door hen veelal uitgebeeld als verleidster.

Het schilderij Vrouw met ontblote borst van Tintoretto toont de courtisane Veronica Franco.
Zij was een van de meest bekende courtisanes in Venetië tijdens de Renaissance, mede door haar intelligentie bewoog zij zich in de hoogste kringen. Haar moeder die ook courtisane was, leerde haar alle charmes die een vrouw van pas kunnen komen en ze kreeg de ruimte om haar talenten te ontwikkelen.

Een financieel aantrekkelijk huwelijk met een rijke arts werd tijdens haar tienerjaren daardoor gesloten. Het huwelijk liep stuk en al snel bood Veronica zich als courtisane aan bij diverse rijke mannen. Al snel was ze thuis in de kringen van de hoge adel, ze had zelfs een kortstondige verhouding met Hendrik III van Frankrijk. 



                                                                                                         Rolla - Henri Gervex 1878

Veel van de kunstenaars uit de negentiende eeuw ontleenden hun thema's aan literaire werken. Ook de schilder Henri Gervex vond inspiratie in de literatuur van die tijd. Het schilderij Rolla is direct gebaseerd op een scène uit de gelijknamige roman van de romantische schrijver Alfred de Musset uit 1833. 

Zijn boek gaat over Rolla, een man die zijn geluk in het leven beproeft, maar ten slotte ten onder gaat. Hij houdt van de mooie maar ook burgerlijke en preutse Marie, die een verleidelijke dubbelgangster heeft, de mooie courtisane Marion. Rolla weet zijn eigen wellust niet te weerstaan en laat zich verleiden door Marion, hoewel zij eigenlijk 'te duur' voor hem is. Uiteindelijk sterft hij aan het einde van het verhaal aan gif, gekweld en zonder hoop, in de armen van Marie. 

Op het schilderij staat Rolla naast een open raam en achter hem Parijs in de vroege ochtend. Hij kijkt om naar een hemelbed waarop een slapende schoonheid ligt: Marion, geheel naakt, haar rechterbeen een beetje opgetrokken, de linkerarm naast haar hoofd en de rechterarm langs haar lichaam. Haar gezicht is van een meisjesachtige lieflijkheid, waarmee ze tevens het verlangen van Rolla uitbeeldt naar de kuise Marie: het klassieke verhaal van de heilige en de hoer. De wandelstok tussen de kleren kan worden gezien als een metafoor voor copulatie. Wordt vervolgd....











Reacties

Populaire posts