Erotiek door de eeuwen heen | Deel 1 - Danny Linden

                                                                                    Slapende Venus - Giorgione (ca. 1510)

Vrouwelijke lichamelijkheid en de visie op seksualiteit door de geschiedenis heen.

It’s Diva Time! is mijn nieuwe bedrijf (gespecialiseerd in Female Pleasure Products), dat zich toelegt om vrouwen meer bewust te laten worden van hun lichaam en het plezier dat het hen kan geven. 

De omgang met lichamelijkheid en de visie op seksualiteit is natuurlijk niet alleen van deze tijd. Dit jaar ben ik 25 jaar werkzaam in de erotische industrie en wil mijn visie en opgedane kennis via toekomstige blogs 'Vrouwen, Kunst, Commercie & Erotiek' met jullie delen.

Volgens kunstkenners is de afgebeelde vrouw de geliefde van de schilder zelf. Helaas heeft niet Giorgione het schilderij zelf kunnen afmaken maar zijn leerling Titiaan. Op zeker is dat Titiaan geïnspireerd moet zijn geraakt want in 1538 schilderde hij een doek met hetzelfde onderwerp: 'Venus van Urbino'. De vrouw op dit doek ligt niet in de open lucht maar in een mooi paleis. 

Waarom zijn deze twee schilderijen zo speciaal? 
In die tijd was het echt not done om zomaar een naakte vrouw af te beelden, laat staan zo sensueel. Dat roept vraagtekens op want in de klassieke oudheid was het leven voor beide seksen behoorlijk vrij. Denk maar aan de pornografische afbeeldingen op de Griekse vazen of aan de Romeinse orgieën. Uiteraard is er altijd weer iets of iemand die er andere ideeën op na houdt en roet in het eten gooit, in dit geval de kerk. Zijn macht en vijandige houding tegenover vrijwel elke vorm van seksualiteit (behalve in hun eigen kerk dan) bepaalde meer dan een eeuw lang de nieuwe moraal van de Europese wereld. 

De herontdekking van vrijheden en idealen tijdens de Renaissance (letterlijk: wedergeboorte)  dus ook de nieuwe kijk op lichamelijkheid zorgde voor een kentering. Je moet je voorstellen dat tot circa 1400, afbeeldingen van vrouwen alleen toegestaan waren als het binnen een Bijbelse context was. Dankzij die nieuwe kijk op het leven en moraal konden kunstenaars nu ook vrouwenlichamen afbeelden als personages in mythologische taferelen. Vandaar deze naakte afbeeldingen van de godin Venus. Het was een begin.

Behalve dat de vrouw op het schilderij naakt wordt afgebeeld, heeft het ook een erotische interpretatie doordat ze met haar hand haar venusheuvel aanraakt, streelt? Het heuvelachtige landschap lijken de vormen van haar lichaam te volgen. Een naakt zo expliciet afbeelden was nog niet eerder in de westerse kunst voorgekomen. Door de eeuwen is dit een zeer invloedrijk doek gebleken.

                                                                                       Venus van Urbino - Titiaan (ca. 1538)

Met de Venus van Urbino, schildert Titiaan niet alleen de toegestane godin Venus maar ook een sensuele aardse vrouw, bewust van haar lichaam, haar schoonheid en seksuele aantrekkingskracht. Kleine borsten en een bol buikje waren toen het schoonheidsideaal. Jawel dames!
Ook hier rust haar hand op haar venusheuvel. In haar andere hand houdt ze rode rozen vast, deze staan symbool voor de liefde waarmee de godin Venus mee geassocieerd wordt. Wordt vervolgd.....

Reacties

Populaire posts